начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

форсмажорни обстоятелства

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

форсмажорни обстоятелства

Мнениеот david_22 » 29 Ное 2009, 19:04

Здравейте,
много бих се радвал ако някой ми обърне внимание и ми помогне по моя казус.
Подписах предварителен договор за закупуване на апартамент в ЖСК със срок на изпълнение 3 години. Наскоро получих уведомление от изпълнитея, че поради форсмажорни обстоятелства, счита срока за изпълнение за спрян.Ето и какви са те. Когато подписахме договора /предварителния/ изпълнителя имаше разрешение за строеж. Скоро имахме разговор и той ми поиска допълнително пари , поради това че Общината или ВиК не са изградили канализационни връзки, към които да свържи въпросния строителен обект. Аз естествено му отказах. След това последва и това негово уведомление.
Питам се дали това могат да се считат за форсмажорни обстоятелства, тъй като силата е преодолима. Щом е взето строително разрешение , общината е длъжна да осигури канализационните връзки, т.е. той по съдебен ред би могъл да постигне. В позиция ли съм да го съдя. Той може ли да претендира за регресна отговорност ако го осъдя и разваля договора?
предврително ви благодаря
david_22
Нов потребител

Re: форсмажорни обстоятелства

Мнениеот hidden » 29 Ное 2009, 20:27

Според мен в случая не се касае за непреодолима сила /форсмажорни обстоятелства/. Непреодолима сила са природни бествия, катастрофи и т.н., но не и пречки от страна на други лица.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител

Re: форсмажорни обстоятелства

Мнениеот anserk » 29 Ное 2009, 22:04

david_22 написа:Подписах предварителен договор за закупуване на апартамент в ЖСК със срок на изпълнение 3 години. Наскоро получих уведомление от изпълнитея, че поради форсмажорни обстоятелства, счита срока за изпълнение за спрян.Ето и какви са те. Когато подписахме договора /предварителния/ изпълнителя имаше разрешение за строеж.

Не знам какво пише в ПД и кой ви го е правил, но ако не са упоменати СВО и СКО, НН и т.н., те са за ваша сметка. РП се издава на база предварителни договори за присъединяване и външните връзки, които не са работа отдавна на общината, са по отделни проекти и РС (може и на по-късен етап). И ако се налага да се прави цяла улична канализация (сигурно и водопровод ), което не е калкулирано в цената, и ако няма и продажби ......мотив за прекратяване на ПД наречен "форсмажорните обстоятелства" :wink:
Имат думата АДВОКАТИТЕ :D
anserk
Активен потребител

Назад към Строителство и регулация