Здравейте,
много бих се радвал ако някой ми обърне внимание и ми помогне по моя казус.
Подписах предварителен договор за закупуване на апартамент в ЖСК със срок на изпълнение 3 години. Наскоро получих уведомление от изпълнитея, че поради форсмажорни обстоятелства, счита срока за изпълнение за спрян.Ето и какви са те. Когато подписахме договора /предварителния/ изпълнителя имаше разрешение за строеж. Скоро имахме разговор и той ми поиска допълнително пари , поради това че Общината или ВиК не са изградили канализационни връзки, към които да свържи въпросния строителен обект. Аз естествено му отказах. След това последва и това негово уведомление.
Питам се дали това могат да се считат за форсмажорни обстоятелства, тъй като силата е преодолима. Щом е взето строително разрешение , общината е длъжна да осигури канализационните връзки, т.е. той по съдебен ред би могъл да постигне. В позиция ли съм да го съдя. Той може ли да претендира за регресна отговорност ако го осъдя и разваля договора?
предврително ви благодаря
- Дата и час: 22 Ное 2024, 12:21 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
форсмажорни обстоятелства
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: форсмажорни обстоятелства
Според мен в случая не се касае за непреодолима сила /форсмажорни обстоятелства/. Непреодолима сила са природни бествия, катастрофи и т.н., но не и пречки от страна на други лица.
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
-
hidden - Активен потребител
Re: форсмажорни обстоятелства
david_22 написа:Подписах предварителен договор за закупуване на апартамент в ЖСК със срок на изпълнение 3 години. Наскоро получих уведомление от изпълнитея, че поради форсмажорни обстоятелства, счита срока за изпълнение за спрян.Ето и какви са те. Когато подписахме договора /предварителния/ изпълнителя имаше разрешение за строеж.
Не знам какво пише в ПД и кой ви го е правил, но ако не са упоменати СВО и СКО, НН и т.н., те са за ваша сметка. РП се издава на база предварителни договори за присъединяване и външните връзки, които не са работа отдавна на общината, са по отделни проекти и РС (може и на по-късен етап). И ако се налага да се прави цяла улична канализация (сигурно и водопровод ), което не е калкулирано в цената, и ако няма и продажби ......мотив за прекратяване на ПД наречен "форсмажорните обстоятелства"
Имат думата АДВОКАТИТЕ
- anserk
- Активен потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|