начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Акт от НАП

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Акт от НАП

Мнениеот jenibg » 13 Фев 2013, 16:36

Привет на всички! Моля за Вашата помощ и съвет.
Проблема е следният: Аз съм собственик на фирма, на която преди 3 год. , чиновници от НАП съставиха акт. Законовата давност на този акт изтича 08.02.2013 год. Но за съжаление разбрах, че сумата от 280 лв. , която всъщност е стойността на акта,е удържана за погасяването му, от парите, които аз внесох за здравни и социални осигуровки на работниците за месец декември 2012 год. В момента те са без платени осигуровки. По последни данни знам, че този закон за удържане на тези суми влиза в сила от 01.01.2013 год. Моят въпрос е - защо ми удържат пари, които аз внасям януари 2013 год., които всъщност са осигуровките за декември 2012 год.?На какво основание , след като този закон влезе в сила от 2013год? Ако някой е наясно , какво трябва да се направи , към кого към кого да се обърна , моля Ви пишете.
Благодаря Ви !!!
jenibg
Нов потребител

Re: Акт от НАП

Мнениеот m_angelov » 13 Фев 2013, 17:05

Ами чесно казано няма какво много да се направи.. Вие сте внесли сумата предназначена за осигуровки в единната сметка, която бе направена с цел "облекчаването" на гражданите от банковите такси. Но тъй като тя е единна не във всички случаи парите отиват там където трябва, най-обшо казано.. Моглисте в основанието за внасянето им да посочите, че те са за осигурителни плащания на Вашите работници за определен месец. Не изпълняването на това условие вкарва парите Ви касата на НАП и от там те поемат към задълженията, които имате, като се погасяват най-старо, най-обременено, ако парите нестигат погасяват частично главница след това и лихви и т.н. Тази практика е от 2013г. и Вас не ви освобождава от действието й, макар и осигурителните плащания да са за м. декември. Вие реално сте депозирали сумата м. януари, като вече през този период деиства тази разпоредба. Погледнете и от добрата страна поне вече ще сте чист пред данъчните, а това би могло да ви е от полза когато ви е необходимо удостоверение за данъчни задължения. Защото давността за публичните задължения е 5год., а не 3год. и то тези 5год. се броят от 1 януари на годината, следваща годината за която се отнася задължението. Тъй че ако акта ви е от 2010г. то това задължение би било погасено най-рано на 01.01.2016г. ако давността не е прекъсвана, иначе 10год.
m_angelov
Младши потребител

Назад към Осигурително право