начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Брак с чужденец в БГ, развод в чужбина(ЕС), бюрокрация

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Брак с чужденец в БГ, развод в чужбина(ЕС), бюрокрация

Мнениеот polyglotka » 05 Дек 2017, 18:04

Здравейте,

Преди 9г сключих брак с гражданин на държава от ЕС (2008г). Бракът беше разтрогнат в чужбина през 2013г. Аз не живея в БГ от 2010г. Тази година сключих отново брак (в държава на ЕС). За съжаление нито разводът ми, нито новият брак са регистрирани в БГ. Днес родителите ми ходиха в община Люлин за среща с юрист-консулта на общината и с моето пълномощно, подпечатано от посолството на БГ, в държавата, в която съм. Въпросното лице не оказа съдействие под формата на точна и ясна информация на родителите ми.
Личната ми карта изтича, фамилното ми име се промени, а аз сам в момента с тежка бременност. Доколкото разбрах ще има глоба, ако не си подменя личната карта до месец след изтичането й, както и ако не си сменя фамилното име, до 6 месеца след промяната му.
Искам чисто и просто да разбера какво да правя - аз живея в страна на ЕС, с БГ гражданство съм, искам единствено да информирам БГ администрация за развода ми, за новия ми брак, както и за промяна на името ми. Родителите ми имат пълномощно за да ме представляват пред административните органи на БГ, но не и пред съд (но и не виждам логиката да се стига до съд, след като аз искам единствено да информирам за настъпилите промени).
Надявам се, че бихте могли да ми помогнете с някаква насока. Жалко е, че дори със записан час днес, възрастните ми родители не получиха дори малко надеждна информация.
Благодаря предварително.
polyglotka
Нов потребител

Re: Брак с чужденец в БГ, развод в чужбина(ЕС), бюрокрация

Мнениеот optimeon » 19 Дек 2017, 12:26

И аз бих искал да знам

---
https://optimystica.com/seo-оптимизация/
optimeon
Младши потребител

Мнениеот ina53 » 19 Дек 2017, 14:30

Здравейте, регистърът за населението се води в ЕСГРАОН, телефон 02/ 980- 12- 64 :
https://sofiq-info.alle.bg/%D0%BE%D0%B1 ... %B8%D1%8F/
Там трябва да подадете заявление за вписване на новите данни и новопостъпили обстоятелства, като се представят: заверено копие от акта за сключен граждански брак, съдебното решение за развода, заявление за промяна на името, което е по образец и е с нотариална заверка на подписа.
Интересно защо в Посолството по местонахождение на държавата, в която живеете не са придвижили тези документи, смяната на личната карта, би трябвало да имат такива правомощия.
Също така, не посочвате в коя държава живеете, но не сте ли придобили гражданството и на тази държава, щом за втори път сключвате брак там? Ако едновременно с българското имате и чуждо гражданство, и нямате намерение да се връщате повече в Бг., то не е ли по- добре да си изкарате документ за самоличност в държавата, в която живеете?
ina53
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 19 Дек 2017, 16:58

ina53 написа:Интересно защо в Посолството по местонахождение на държавата, в която живеете не са придвижили тези документи, смяната на личната карта, би трябвало да имат такива правомощия.
Също така, не посочвате в коя държава живеете, но не сте ли придобили гражданството и на тази държава, щом за втори път сключвате брак там? Ако едновременно с българското имате и чуждо гражданство, и нямате намерение да се връщате повече в Бг., то не е ли по- добре да си изкарате документ за самоличност в държавата, в която живеете?

Да, за Посолството - в съответната държава или ако няма - в най-близкото посолство - е чудно. Във всяко българско посолство се издават/подменят лични карти, паспорти, а в случай на изгубване - и временен паспорт за завръщане в България. Цените са по-високи, но това не е най-важното.
По отношение гражданството/натурализацията.
За целта има изисквания, едно от които е лицето да е живяло определен брой години - 6, 7, 8 ..., но има и други. Някои държави изискват отказ от досегашното гражданство!
Не бъркайте „гражданството“ с „постоянно или дългосрочно пребиваване“.
Колкото до „местно ID“ - стига в съответната държава да има такива. Във Великобритания например няма лични карти!! Паспорта е само документ за пътуване зад граница!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 22 Дек 2017, 14:21

РЕГЛАМЕНТ (ЕО) № 2201/2003 НА СЪВЕТА, от 27 ноември 2003 година, относно компетентността, признаването и изпълнението на съдебни решения по брачни дела и делата, свързани с родителската отговорност, с който се отменя Регламент (ЕО) № 1347/2000

Посолството няма нищо общо с процедурата. Регистрацията става с удостоверения по чл. 39-41 от тоя регламент. Издават се от съответната държава, където е бил брака/развода и от органа пред който това е станало. Важат за целия Европейски съюз. В Германия ги наричат У-39, У-40 и т.н., съобразно члена по който е издадено удостоверението. В България, след известен спор между Община и съд, ми е издавано такова от съд.
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Назад към Семейни казуси